Actueel

Innovatie door collectieve intelligentie

26 July 2018

Joris Joppe

In het papieren tijdperk was kennisdeling een moeizaam proces met als gevolg dat het spreekwoordelijke wiel met enige regelmaat opnieuw werd uitgevonden. Gelukkig is het papieren tijdperk voor de meesten verleden tijd. Digitalisering faciliteert het delen van best practices en langzaam maar zeker merk je dat er een soort van collectieve intelligentie gaat ontstaan. De open source gedachte van softwareprojecten zoals Android en Python kunnen daarbij als inspiratie dienen. Combineer dit met goede standaarden voor data en data-uitwisseling, en de accountancy staat aan de vooravond van een nieuwe tijdperk.

Thema’s als de inrichting administratieve processen of data-analyse lenen zich bijzonder goed voor deze gedachte. Goed uitgevoerd, moet het leiden tot efficiëntere dienstverlening van hogere kwaliteit voor de klant.

Kwalitatieve dienstverlening

Naast nieuwe inzichten, lopen kantoren geregeld tegen dezelfde knelpunten aan of passen diverse innovaties toe in werkwijze. De kwaliteit van het werk kan aanzienlijk verhoogd worden als kennis hierover wordt uitgewisseld. “Als kantoren bijvoorbeeld benoemen dat ze één standaard rekeningschema gebruiken, blijkt dit in de praktijk toch tegen te vallen. Met verborgen efficiency en hogere kosten tot gevolg”, aldus Joris Joppe van Analys.io. “Het is mogelijk om hierin overzicht te verkrijgen en administraties effectief en efficiënt in te richten. Een standaard als het Referentie GrootboekSchema (RGS) is daar waardevol in; dezelfde taal spreken voor het voeren en analyseren van administraties. Kantoren kunnen hiermee de administratieve processen optimaal inrichten. Nadat kantoren ermee aan de slag gaan, merken ze direct verschil. Het is belangrijk om deze praktijkervaringen te delen. Een bijkomend voordeel: standaardisatie maakt data-uitwisseling en de overstap naar andere applicaties een stuk eenvoudiger.”

Eenvoudige kennisdeling

Kantoren staan steeds meer open voor kennisdeling, maar weten niet altijd waar ze moeten beginnen. Een open source initiatief zoals Analytics Library kan hierin uitkomst bieden. Accountants en intermediairs ontwikkelen analyses op basis van standaarden zoals RGS en de auditfiles, en stellen deze kosteloos beschikbaar voor anderen via een online bibliotheek. Dit maakt data-analyse laagdrempelig zodat iedereen zonder veel moeite data van klanten kan inlezen en analyseren. Iedereen kan bijdragen aan de doorontwikkeling van analyse scripts door feedback te leveren en kennis uit te wisselen. De Analytics Library wordt daarmee als het ware een referentieset van analyses en controles, die vrij te raadplegen en gebruiken is voor alle geïnteresseerden.

Standaardisatie van de adviesfunctie

Volgens Joris Joppe is het eenvoudig. “De kwaliteit van je werk wordt aanzienlijk verhoogd. Zodra financiële administraties maar ook salarisadministraties gestandaardiseerd zijn ingericht, kun je veel gerichter analyseren. De toepassing van RGS biedt hierin een waardevolle bijdrage. “Hoe hoog zijn de pensioenlasten? Welke klanten hebben een potentieel liquiditeitsprobleem? En hoe staat het met de financiering? RGS maakt de beantwoording van dit soort vragen een stuk eenvoudiger. Gevolg: de klant krijgt betere dienstverlening, tijdiger en misschien wel tegen lagere kosten.”

Door standaardisatie, kun je volgens Joris Joppe, ook advisering meer procesmatig inrichten. “Het inhoudelijke advies is wellicht bij alle klanten anders. Je kunt daarentegen wel met één druk op de knop zien bij welke klanten vergelijkbare problematiek speelt.”

Meer weten over RGS? Kijk hier voor ervaringen uit de praktijk.
Meer over Analytics Library is te lezen op www.analyticslibrary.nl