‘Krachten bundelen en RGS de boost geven die het verdient’

Hank Hermans

Hank Hermans, plaatsvervangend hoofddirecteur Economie, Bedrijven en Nationale Rekeningen bij het CBS, is sinds 1 november 2023 voorzitter van de Taakgroep RGS. De taakgroep RGS is verantwoordelijk voor het bepalen van de prioriteiten, keuzes rondom de architectuur en de aansturing van het RGS-initiatief. De taakgroep RGS bestaat uit deelnemers van private en publieke organisaties met mandaat van de eigen organisatie en met de toezegging om actief aan de RGS-vervolgstappen bij te dragen. Hij blikt vooruit op wat de komende jaren gaan brengen: “De mogelijkheden van RGS zijn betekenisvol. Het is nu aan de betrokken partijen om de krachten te bundelen om het gebruik van RGS de boost te geven die het verdient. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.”

Het mooie van RGS is dat het tot stand komt in een publiek-private samenwerking en dat betekent onder meer dat iedereen kan meehelpen om RGS tot een succes te maken

Waarom ben je betrokken bij het RGS?

“RGS is een standaard die de deur opent naar tal van toepassingen die het je als ondernemer of intermediair makkelijker en inzichtelijker kunnen maken. Het CBS bijvoorbeeld, ziet met het gebruik van RGS kansen om het de bedrijven zo makkelijk mogelijk te maken bij het aanleveren van gegevens. Daarom willen we als CBS graag meehelpen om de bekendheid van RGS te vergroten en om het gebruik van RGS door bedrijven, accountants en intermediairs, en softwareleveranciers te verhogen.”

Wat is er tot nu toe bereikt?

“Laat ik beginnen met te zeggen dat er onder voorzitterschap van de NBA al enorm veel stappen zijn gezet en dat er al een prima volwaardig RGS-schema staat waar bedrijven mee kunnen werken. Het mooie van RGS is dat het tot stand komt in een publiek-private samenwerking en dat betekent onder meer dat iedereen kan meehelpen om RGS tot een succes te maken. Een belangrijke stap daartoe is het duidelijker en transparanter maken van de besluitvorming over RGS. Daar hebben we in het afgelopen jaar goede afspraken over gemaakt.”

Wat zou je nog willen bereiken?

“Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht komt voor het ontwikkelen van andere functionaliteiten en tools die werken met RGS. Op die manier wordt het echt aantrekkelijk om RGS te gebruiken. En ook het verzamelen van benodigde en verplichte gegevens voor grote organisaties wordt handiger. Meer tooling op basis van RGS is dan ook zeer welkom en op het belang daarvan zullen we de komende tijd meer nadruk gaan leggen”, aldus Hermans. “Een mooi voorbeeld van een functionaliteit op basis van RGS is de toepassing die is ontwikkeld voor het midden- en klein bedrijf: RGS-MKB. Deze toepassing – gemaakt door GBNED – maakt het gebruik van RGS laagdrempelig en eenvoudig voor MKB’ers. RGS-MKB bestaat uit een selectie van RGS codes specifiek voor deze doelgroep. Ook bevat het zaken als verdiepende uitleg en versiebeheer. Dit soort toepassingen zijn fijn, want zo wordt RGS een stuk makkelijker te gebruiken voor MKB’ers.”

Podium voor nieuwe toepassingen

“Ik wil dit soort vernieuwende toepassingen van RGS graag een podium bieden, zodat men ziet hoeveel er met RGS gebeurt en wat ermee gedaan kan worden. Op die manier wordt het steeds interessanter en vanzelfsprekender voor bedrijven om RGS te gebruiken.”

Wat wil je zeggen tegen organisaties die twijfelen of ze RGS willen implementeren?

“Als eerste zou ik zeggen: gewoon doen! Het kost je misschien eenmalig even tijd om het te implementeren, maar daarna ben je er wel klaar voor om van alle voordelen te genieten. Kijk vooral ook even naar de testimonials op onze website waar andere gebruikers vertellen waarom ze RGS gebruiken”, benadrukt Hermans. “En als je ideeën hebt voor verbeteringen in RGS of voor nieuwe toepassingen, doe dan vooral met ons mee! Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat we gezamenlijk de uitrol en mogelijkheden van RGS naar een nieuw niveau tillen.”

 

Sidebar